Enter your keyword

NAČRTOVANJE SVETLOBE – KOPALNICA

NAČRTOVANJE SVETLOBE – KOPALNICA

Vir naslovne fotografije: http://www.home-designing.com/modern-bathroom-interior-design-ideas-inspiration-photos-tips-accessories, visualizer: Maria Papko

Kopalnica je prostor, pri katerem pogosto zanemarimo pomen svetlobe.  Včasih so v kopalnicah kraljevale ploščice pastelnih barv z geometričnimi/rožastimi burdurami od tal do stropa, preprosto ogledalo in nad njim halogenska mat luč. Danes je seveda drugače, ponudba keramike, dodatkov in kopalniške opreme je ogromna, z malo iznajdljivosti in okusa si lahko skreiramo čudovite ambiente tudi v kopalnici. Pa vendar … v njej ne preživimo toliko časa kot v kuhinji ali dnevni sobi in morda se nam včasih zdi, da je v kopalnici vseeno bolj pomembna praktičnost, kot pa estetika. Pogosto se srečujemo tudi s prostorskimi omejitvami, zato se predvsem posvetimo postavitvi kopalniških elementov ter izbiri keramike. Hkrati pa pozabimo na načrtovanje osvetlitve naše kopalnice.

Ok, izbrali smo čudovite ploščice, umivalnik, tuš kabino in ogledalo. Ko je vse nameščeno, pa ugotovimo, da bi pri ogledalu potrebovali boljšo luč za ličenje (in stiskanje mozoljev :), britje, urejanje obrvi in podobno. Med tuširanjem bi si morda želeli malo bolj intimno vzdušje, ko se zjutraj še nekoliko zaspano pogledamo v ogledalo, pa bi za “dobro jutro” želeli nežno in prijazno svetlobo. In ko se lotimo generalnega čiščenja bi bilo super, če bi svetloba dosegla tudi tiste malo bolj oddaljene kotičke. Hmm, ja, z eno lučjo na sredi kopalnice vse to ne bo mogoče . Na kaj moramo torej biti pozorni pri načrtovanju osvetlitve v kopalnici, da se izognemo zgoraj omenjenim zagatam?

1. Ko izbiramo in načrtujemo kopalnico, razmišljamo tudi o električni napeljavi

Kje bomo potrebovali bolj direktno osvetlitev, kako bo pritrjena, kje naj bodo vtičnice? O vsem tem je dobro razmišljati še pred oz. vzporedno z izbiranjem pohištva/opreme.

2. Plastenje svetlobnih virov (splošna, delovna in dekorativna svetloba)

Tudi v kopalnici upoštevamo pravilo plastenja svetlobe – uporabljamo različne tipe svetil glede na potrebe in dejavnosti, ki jih bomo opravljali v prostoru.

3. Osvetlitev ogledala

Ko želimo osvetliti obraz, se izogibamo nameščanju svetlobnih virov na strop (overhead lights). Svetilka naj bo nameščena nekje v višini vaših oči, ob obeh straneh ogledala. Svetlobni vir naj bo prekrit s senčnikom s tkanino ali plastično maso, ki poskrbi za razpršeno oz. difuzijsko svetlobo. S tem se izognemo nezaželenim sencam, ki nastanejo, ko luč sveti na obraz z vrha.

Prikaz senc, ki nastanejo pri nepravilni osvetlitvi ogledala

https://www.instagram.com/p/BJ5w7KCD6iI/

4. Ambientalna (ali splošna) osvetlitev

V kopalnici je zaželena nevtralna ambientalna svetloba (3500 K), ki nam koristi, ko prostor čistimo, urejamo, ko kaj iščemo … Za splošno osvetlitev lahko uporabimo reflektorske luči, ki jih lahko usmerimo v različne dele prostora ali vgradna stropna svetila.  

5. Dekorativna osvetlitev

Tudi v kopalnici si lahko ambient polepšamo z dekorativno osvetlitvijo – osvetlimo lahko poličko, nišo, zanimiv detajl, zelo prijetno svetlobo in eleganten izgled dosežemo tudi z umestitvijo stenskih luči oz. ogledal, ki že imajo vgrajene led trakove in indirektno osvetlijo prostor.

6. Po nasvet k strokovnjakom

Vedno več butikov s keramiko nudi tudi svetovanje in izris kopalnice. S pomočjo izkušenih arhitektov in njihovih predlogov se lahko izognete marsikateri zagati, tudi glede osvetlitve. Osebno poznam ekipo iz salona kopalniške opreme Vistra v Grobljah pri Domžalah, kjer imajo odlično ponudbo vsega kar potrebujete za kopalnico in res strokovno podkovan team. V njihovem salonu najdete marsikaj, med drugim tudi unikatne dodatke z kopalnice, v enem izmed razstavnih boksov pa se razkazuje tudi MoonLight lestenec, ki je bil narejen prav za dotični ambient.

*objava ni sponzorirana, zgoraj napisano je posledica dobre osebne izkušnje. Sharing is caring, right? 🙂

Related Posts

No Comments

Leave a Comment

Your email address will not be published.