Enter your keyword

Na kaj moramo biti pozorni pri izbiri svetil

Na kaj moramo biti pozorni pri izbiri svetil

Senčnik, klobuk, senčilo, difuzor … vse to so izrazi za enega izmed ključnih delov svetil. Tisti del, ki praviloma proskrbi za pravilno/željeno distribucijo in difuzijo svetlobe. Zakaj praviloma? Zadnje čase se na tržišču pojavljajo svetila, ki imajo sicer zelo trendovski izgled, žal pa ne služijo svoji primarni funkciji. Za kaj točno gre?

 

1. ZAŠČITA PRED BLEŠČANJEM

Funkcija senčnika je v prvi vrsti ta, da oči zaščiti pred direktnim virom svetlobe – v našem primeru je to sijalka. Res je, da se zadnje čase pojavlja vedno več sijalk, ki svetlobo oddajajo na očem bolj prijazen način, vendar pa s tem tudi zgubljajo na svoji moči in – ponovno – ne služijo svoji prim

arni funkciji. Sijalka naj sije, senčnik pa naj sijalko zakrije, usmeri svetlobo in tako zaščiti naše oči pred bleščanjem. Tudi v sonce ne gledamo direktno, kaj ne? V kolikor sonce zakrivajo oblaki, je svetloba za oči precej bolj prijetna, naše oči so lahko bolj sproščeno odprte. V primeru močnega sonca, veke pripiramo in se s tem ščitimo pred bleščanjem. To včasih privede do glavobola, slabega počutja itd. Če to analogijo prenesemo v naše bivalne prostore; ko smo vsakodnevno izpostavljeni bleščanju, lahko to vpliva na naše počutje; pogosti glavoboli, slabost, poslabšanje vida …

 

Nasvet: svetila namestimo v liniji z našimi očmi oziroma nekoliko nižje, izbiramo pa svetila s senčniki oz. obliko, ki svetlobo razprši in usmeri.  V pomoč so nam lahko tudi sijalke, ki vso svetlobo usmerijo navzgor. Svetloba na ta način ne moti naših oči, vendar pa nam hkrati ne osvetli delovnih površin ipd. Uporabimo jih torej lahko za splošno osvetlitev prostora vkolikor se želimo izogniti bleščanju, hkrati pa želimo imeti t.i. wired senčnik.

 

2. USMERJANJE SVETLOBE

Poznamo različne vrste senčnikov, ločimo jih glede na materiale ter obliko. Materiali; blago, steklo, plastika, kovina, porcelan, papir, druge umetne mase …

Vsak izmed materialov ima svoje posebnosti; kovinski senčniki svetlobe ne prepuščajo in jo v celoti odbijejo ter usmerijo v prostor. To povzroči zelo dobro osvetljenost področja pod svetilom, hkrati pa ne prepušča nikakršne splošne svetlobe v prostor. Plastična senčila različno prosevajo, slabost nekaterih plastičnih senčnikov je ta, da sčasoma pod vplivom svetlobe porumenijo/spremenijo barvo. Lahko pride tudi do deformacij oblike zaradi stalnega segrevanja – vkolikor uporabljamo sijalke, ki se segrevajo. Stekleni senčniki so praviloma izredno prosojni – kar lahko ponovno pripelje do bleščanja. Zato je smotrno razmisliti o nakupu mat brušenega steklenega senčnika. Tekstilni senčniki so najbolj klasična izbira, svetlobo lepo razpršijo, delno pa jo usmerijo. Količina svetlobe, ki prehaja v prostor je odvisna od barve tkanine, vrste in gostote tkanja. Za tekstilne senčnike so značilne klasične oblike; stožec, boben in zvonček.

Poleg materiala, je distribucija svetlobe v veliki meri odvisna še od oblike senčnika. Pri obliki “boben” (ang. drum shape), se svetloba enakomerno razporedi navzgor in navzdol, delno prehaja v prostor. Pri stožčastih oblikah, se večji del svetlobe usmeri na spodnjo površino – bolj ko je stožec “oster”, manj svetlobe uhaja navzgor, več se je zbira na površini pod lučjo. Za bralne lučke so torej bolj primerna izbira senčniki stožčaste oblike, ki svetlobo v večji meri usmerijo na bralno površino.

 

3. ESTETSKI DODATEK

Nenazadnje, senčniki/svetila imajo absolutno zelo pomembno estetsko vlogo. Sama pravim, da svetila dodajo prostoru piko na i, s pravilno izbiro in umestitvijo svetil v prostor, lahko močno vplivamo na končni rezultat in izgled prostora. Vendar pa je pomembno, da se zavedamo, da estetika ni vse in se pri izbiri svetil zavedamo tudi zgornjih dveh točk.

Torej, svetilo naj ne povzroča bleščanja ter naj primerno služi svojemu namenu – pa naj gre za ambientalno, splošno ali delovno funkcijo.

 

Related Posts

No Comments

Leave a Comment

Your email address will not be published.