Enter your keyword

Življenje na Kreti

Življenje na Kreti

Po dveh tednih na Kreti je že čas, da zapišem svoja prva opažanja, se javim s kakšno fotko in morda na kratko povem, kaj sploh počnem tukaj?
Prvič sem ta mediteranski otok obiskala septembra 2013. Baje sta september ali oktober najlepša meseca za raziskovanje Krete, čeprav tudi spomladanski meseci niso “švoh”. No, takrat sem v slabih dveh tednih uspela videti kar precejšnji del otoka, ugotovila sem, da mi je res WAU! Ne samo narava ampak tudi hrana, ljudje, kultura, umetnost, tradicionalne ročne spretnosti …
Letos sem dobila priložnost, da življenje na otoku spoznam še bolj od blizu – in TUKAJ SEM. Z nekaj odprtimi projekti in željo po novih spoznanjih, izkušnjah, z vetrom in soncem v laseh. Moja baza to poletje je drugo največje mesto na Kreti, Chania. Pred nekaj dnevi sem se zjutraj sprehodila po njenih ulicah. Dan se je začel oblačno, tudi sicer so temperature še precej nizke za maj. Ampak ok, v primerjavi s Slovenijo je tukaj že pravi vročinski val! 🙂 Mesto je res slikovito, ampak mene tokrat niso toliko zanimali “turist perfect” prizori, saj veste, tisti za na kartice. Čeprav … se jim težko upreš in izogneš. 🙂
Kaj sem še ugotovila v teh dneh:
  • Hrana tukaj ima drugačen okus. Bolj poln. Ne vem, ali je to zaradi obilice olivnega olja, ki ga uporabljajo pri kuhi, ali zaradi sonca, divjih začimb, soli? Ali pa mogoče preprosto zato, ker jim je hrana tako pomembna in je pripravljena počasi in z ljubeznijo. Hmm, ne vem. Javim, če ugotovim. 🙂
  • Recikliranje oz. ravnanje s smetmi je precej zapostavljena tema. In moram priznati, da me to precej jezi. Bio odpadki skupaj s plastiko? Reciklira se samo plastenke, tetrapake in pločevinke/konzerve, ter papir in karton, ki je večji od A4 lista?? Grrr! Seveda je pa najbolj trendi pijača “take away freddo”, kar pomeni da vsak dan porabijo ogromne količine kozarčkov, slamic in pokrovčkov za enkratno uporabo. Aaah. Na srečo sem spoznala že nekaj predstavnikov mlajše generacije, ki mislijo s svojo glavo, v trgovini uporabljajo svoje vrečke, po kavo gredo s svojimi kozarci … in baje je v Chaniji celo nekaj lokalov, ki podpirajo tako vedenje in nudijo popust tistim, ki pridejo po napitke s svojo embalažo. Pa tudi nekaj inciativ za čiščenje plaž in morja sem zasledila. Tako da, siga siga (počasi počasi) upamo na premike na bolje in prinašamo spremembe tudi na tem področju.
  • Airbnb ter pomanjkanje stanovanj za lokalne prebivalce – podobno kot v Ljubljani … airbnb je postal v zadnjih letih izredno priljubljen med tistimi, ki so prej svoje nepremičnine oddajali študentom, gostujočim profesorjem in ostalim, ki v Chaniji živjo. Ker se tu glavna turistična sezona začne s 1. majem in konča nekje konec septembra oziroma sredi oktobra, imajo študentje in tudi profesorji težave pri iskanju stanovanja za maj, junij, september in oktober. Zato nekateri v tem času živijo v hostlih, slišala pa sem tudi za primer, ko je učitelj te mesece preživel kar v šotoru na plaži.
  • Gostoljubje imajo tukaj očitno v krvi. Če greš kam na obisk, je najbolje, da greš od doma lačen. Po nekaj minutah bodo namreč gospodinje na mizo začele nositi svoje specialitete, sosedov sir, domače paradižnike, stričeve olive, bratov raki … ni da ni. 🙂
  • Narava je radodarna – ko greš na sprehod, si lahko spotoma nabereš malico. Ogromno je namreč zapuščenih oranževcev, limonovcev, rožičevcev, figovih grmov, marelic, ob rečnih strugah se bohotijo avokadovci, celo banane rastejo tukaj! Polno je tudi raznih zdravilnih zelišč, ki jih lahko posušimo ali pa skuhamo in pripravimo v solati. Recimo neke vrste divje marjetice, janež ipd.
  • … se nadaljuje 🙂
Poleg spoznavanja grškega načina življenja, pa sem se odločila, da te poletne mesece posvetim raziskovanju in poglabljanju v lastno ustvarjalnost. Na več področjih, seveda. 🙂
Pred nekaj meseci smo s skupino mladih začeli ustvarjati animirani film na temo kretsko minojske kulture, natančneje, lotili smo se mita o Minotavru. Le ta sedaj čaka, da se mu ponovno posvetim in nad animacijo navdušim tudi tukajšno mladino.
Ker pa težko živim brez dela z kiparskimi materiali, bom v bližnjo Arts and Crafts village hodila v keramično delavnico. Mogoče mi novo okolje, tehnike in kreativna družba prinese kakšna nova spoznanja.
Sicer pa te dni že poglobljeno študiram tudi lighting design, t.i. oblikovanje svetlobe na ravni prostora. Pripravljam nekaj blog prispevkov o tem, zakaj je svetloba v naših domovih pomembna in kako z osvetlitvijo izboljšati bivalne pogoje ter počutje.
Torej, dolgčas mi ne bo! 🙂 Bom pa seveda izkoristila tudi sproščeni vajb otoka in si privoščila popoldneve na plaži ali pa med oljkami, pomarančevci in Belimi gorami. 🙂 Seveda pa bom vesela bom tudi vaše (digitalne) družbe.
Vam maham v kratkih hlačah in pošiljam sonce. Do prihodnjič! 🙂
Lučka

Related Posts

No Comments

Leave a Comment

Your email address will not be published.